Air France-KLM heeft in het derde kwartaal een operationele winst behaald van 634 miljoen euro, bijna 30 procent meer dan een jaar eerder. 

De omzet steeg licht tot 7,21 miljard euro. Dat maakte het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern donderdag bekend.

Onder de streep hield de luchtvaartgroep 144 miljoen euro over, tegen 296 miljoen euro in het derde kwartaal van 2012.

De daling kwam onder meer door een afschrijving van 137 miljoen euro op het belang van 25 procent dat Air France-KLM heeft in Alitalia. Ook zitten reorganisatielasten van 216 miljoen euro in het resultaat verwerkt.

Hoewel de resultaten onderliggend verbeterden, ziet Air France-KLM nog altijd nauwelijks verbetering van de economische omstandigheden. Daarnaast remden ongunstige wisselkoerseffecten de de omzetgroei. Dat de winst desondanks is toegenomen, is volgens het bedrijf te danken aan kostenbesparingen.

Passagiers

Vooral de vrachtpoot en de Europese passagiersactiviteiten kampen volgens topman Alexandre de Juniac met ''grote problemen''. Daarom besloot Air France-KLM vorige maand juist daar tot extra ingrepen. De Franse tak van de groep schrapt ruim 2800 banen extra, bovenop de ruim 5000 arbeidsplaatsen die eerder al kwamen te vervallen.

Air France-KLM herhaalde zijn verwachting dat de operationele winst in de tweede jaarhelft in ongeveer dezelfde mate verbetert als in de eerste. Dat zou betekenen dat de groep als geheel een kleine winst boekt. Die moet dan wel komen van KLM want De Juniac zei eerder al dat Air France dit jaar nog rode cijfers zal schrijven.

Vooruitgang

Analisten van de Rabobank zien lichtpunten in de cijfers van Air France-KLM.

Het bedrijfsresultaat was volgens Rabo afgelopen kwartaal weliswaar iets lager dan verwacht, maar de schuldreductie ging harder dan voorzien.

De nettowinst was met 144 miljoen euro slechts de helft van het bedrag dat de analisten hadden verwacht, maar dat kwam mede door eenmalige kosten.

Het is volgens Rabo niet verrassend dat Air France-KLM de financiële doelen voor de middellange termijn min of meer heeft uitgesteld. De bank handhaafde het koopadvies voor het aandeel Air France-KLM. Dat stond donderdag om 9.20 uur 1,1 procent in de plus op 7,81 euro.

Eurlings

De kans dat Air France-KLM meer geld steekt in Alitalia is ''niet erg groot''. Dat zei KLM-topman Camiel Eurlings donderdag tegen het ANP. ''En dan druk ik me nog heel voorzichtig uit'', voegde hij eraan toe.

Air France-KLM stelt strikte voorwaarden aan verdere hulp aan zijn noodlijdende Italiaanse branchegenoot, waarin het een belang van 25 procent heeft. ''Alitalia heeft verre van voldaan aan die voorwaarden'', zei Eurlings.

De KLM-topman benadrukte dat de gesprekken met Alitalia nog lopen. ''Maar de gestelde voorwaarden zijn niet onderhandelbaar'', zei hij. ''Wij zijn zelf druk bezig om financieel gezond te worden. Vooral bij Air France worden hele stevige ingrepen gedaan. Dat zal Alitalia ook moeten doen.''

Loyale partner

Topman Alexandre de Juniac zei dat Air France-KLM ''een serieuze en loyale partner'' van Alitalia is, maar dat de voorwaarden voor nieuwe hulp ''vanaf het begin'' duidelijk zijn geweest. Daaraan voldoen de Italianen tot nu toe niet, aldus de bestuursvoorzitter.

Het luchtvaartconcern moet binnen 2 weken beslissen of het deelneemt aan de geplande kapitaalverhoging van 300 miljoen euro van Alitalia. Het bestuur van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij, waarin ook Air France-KLM als grootaandeelhouder vertegenwoordigd is, vergadert donderdag opnieuw over de situatie, aldus De Juniac.