Drukkerijbedrijf Roto Smeets wil 170 banen schrappen. Door de aanhoudend slechte economische omstandigheden en de versnelde daling van de oplages van tijdschriften is de markt nog sterker verslechterd dan het bedrijf aan het begin van het jaar kon voorzien, stelde Roto Smeets woensdag.

Roto Smeets, dat eind vorig jaar zo'n 1550 medewerkers (fte) in dienst had, schrapt de banen in Deventer, Etten-Leur, Weert en Doetinchem. De activiteiten van onderdeel De Wit Binders in Eindhoven worden verder volgend jaar geïntegreerd in de vestigingen in Deventer en Weert.

Het beursgenoteerde Roto Smeets drukt onder meer bekende tijdschriften als Libelle, Magriet, Donald Duck en The Economist. Het bedrijf kampt al jaren met de dalende oplages van drukwerk en met overcapaciteit in de Europese markt. Daardoor staan de prijzen die het bedrijf kan vragen constant onder druk.

Verder verdwijnen er steeds meer tijdschriften in Nederland, terwijl de bladen die overblijven steeds dunner worden en minder vaak verschijnen.

Extra maatregelen

Het kostenbesparingsprogramma dat vorig jaar werd ingezet loopt voor op schema, gaf bestuursvoorzitter Joost de Haas in een toelichting aan. Roto Smeets wist daarbij dit jaar zijn eigen volumes op peil te houden, terwijl de gehele Europese markt met circa 4 procent kromp. Door de aanhoudend slechte markt zijn echter meer maatregelen nodig, aldus De Haas.

Roto Smeets blijft volgens De Haas mikken op "groei in een dalende markt". In dat verband wordt er ook niet gesneden in de productiecapaciteit van het bedrijf. De Haas gaf aan dat bij de definitieve uitwerking van de nieuwe plannen nog meer banen op de tocht kunnen komen te staan. Als de krimp van de markt verder versnelt, kunnen bovendien opnieuw extra maatregelen noodzakelijk zijn, stelde hij.

Het bedrijf gaf geen concrete cijfers over het afgelopen kwartaal en zag door alle onzekerheden ook af van een voorspelling voor de resultaten over heel 2013