Bank en verzekeraar ING betaalt op 6 november 1,125 miljard euro aan de Nederlandse staat. Dat bedrag bestaat voor 750 miljoen euro uit de aflossing van staatssteun en voor 375 miljoen euro uit rente.

Dat maakte het financiële concern woensdag bekend.

Met de betaling komt de totale betaling aan de Staat tot dusver op 11,3 miljard euro, waarvan 2,8 miljard euro rente.

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers verwacht de laatste afbetaling in de komende 18 maanden te doen. Het beloofde rendement voor de staat op alle aflossingen is 12,5 procent. Op de aflossingen voor vorig jaar werd gemiddeld 16 procent rendement gemaakt. 

Deze tweede tranche, van de in totaal vier, is het hoogste bedrag tot nu toe die onderdeel uitmaken van het herstructureringsplan van de Europese Commissie dat op 19 november 2012 werd gepresenteerd. 

De derde betaling staat gepland voor voor maart 2014. De laatste betaling wordt uiterlijk in mei 2015 overgemaakt. ING ontving tijdens de crisis 10 miljard euro aan staatssteun.

Verzekering

NG moet in ruil voor de ontvangen staatssteun op last van de Europese Commissie al zijn verzekeringsactiviteiten afstoten. Het concern maakte op 19 september bekend de Europese verzekeringstak naar verwachting volgend jaar naar de beurs te brengen.

In de Verenigde Staten is inmiddels voor de tweede keer een aantal aandelen naar de beurs gebracht en in Azië voert ING gesprekken om zijn resterende verzekeringsactiviteiten te verkopen.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier