All Nippon Airways (ANA), de grootste luchtvaartmaatschappij van Japan, heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar naar beneden bijgesteld. 

De maatschappij zag de brandstofkosten flink stijgen na de daling van de yen tegenover de dollar en moest bovendien een deel van zijn Dreamliner-toestellen van Boeing aan de grond houden.

ANA verwacht een nettowinst van 15 miljard yen (111 miljoen euro) in zijn gebroken boekjaar dat op 31 maart eindigt, maakte de luchtvaartmaatschappij woensdag bekend. Dat is minder dan de gemiddelde schatting van 39,8 miljard yen van analisten. ANA had eerder een winst voorspeld van 45 miljard yen. Het bedrijf gaat ervan uit dat ook de omzet en het bedrijfsresultaat lager zullen uitvallen.

De luchtvaartmaatschappij betaalt veel meer dollars voor zijn brandstof nu de Japanse yen vorig kwartaal 20 procent in waarde daalde. Verder ging de omzet omlaag doordat de Dreamliner-vloot ruim 4 maanden aan de grond bleef wegens problemen met smeltende batterijen.

All Nippon heeft in totaal 66 vliegtuigen van de Boeing 787 Dreamliner besteld. Eind vorige maand had de vervoerder 23 toestellen van dit type in de vloot.