De Europese beurzen zijn woensdag op vrijwel hetzelfde niveau gesloten als de voorgaande dag. 

Aanvankelijke winsten verdwenen na tegenvallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Daarbij bleven veel beleggers langs de zijlijn in afwachting van de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Federal Reserve. 

In Amsterdam eindigde de AEX nagenoeg onveranderd op 391,20 punten. De minieme winst van 0,07 punten ten opzichte van dinsdag leverde wel opnieuw de hoogste slotstand van het jaar op. De Midkap steeg 0,2 procent tot 606,47 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs leverden 0,1 procent in. De FTSE-index in Londen eindigde vrijwel ongewijzigd.

In de middaghandel kregen beleggers licht teleurstellende cijfers van loonstrookverwerker ADP. Die meldde dat er in oktober 130.000 banen zijn gecreëerd in het Amerikaanse bedrijfsleven, terwijl gemiddeld werd gerekend op een toename van de werkgelegenheid met 150.000 banen.

De handelsdag werd echter gedomineerd door de Fed, die aan het begin van de Europese avond aangeeft of het huidige stimuleringsbeleid van de Amerikaanse centrale banken voorlopig wordt doorgezet.

Tomtom

In Amsterdam werd Tomtom met een koersstijging van 4,4 procent beloond voor de hogere winstverwachting die voorbeurs werd gepresenteerd. Het navigatiebedrijf kampt nog altijd met een neergaande markt, maar de krimp gaat met name in Europa beduidend minder hard dan voorheen, zei topman Harold Goddijn.

Het beeld van de AEX werd grotendeels bepaald door advieswijzigingen van analisten. PostNL stond bovenaan de hoofdindex met een winst van ruim 10 procent, na een adviesverhoging door Bank of America.

SBM Offshore en Fugro hoorden bij de grotere verliezers, met minnen van circa 2 procent. Goldman Sachs verlaagde zijn adviezen voor beide bedrijven.

Onder de kleiner fondsen won Roto Smeets bijna 8 procent. Het drukkerijbedrijf gaf aan in de komende maanden 170 banen te gaan schrappen. De markt voor drukwerk is volgens het bedrijf nog sterker verslechterd dan al werd gevreesd.

Volkswagen

In Frankfurt steeg autofabrikant Volkswagen 5 procent na sterke verkoopcijfers over de eerste 9 maanden van het jaar. Concurrent Fiat zakte daarentegen ruim 2 procent in Milaan, na een verlaging van de winstverwachting.

De euro noteerde op 1,3770 dollar, tegen 1,3745 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 97,12 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 109,48 dollar.