Tomtom heeft zijn winstverwachting voor dit jaar verhoogd na een sterker dan verwacht derde kwartaal.

De navigatiedienstverlener kampt nog altijd met een neergaande markt, maar dat gaat met name in Europa in een beduidend lager tempo dan eerder, zei topman Harold Goddijn woensdag.

De afgelopen periode bracht Tomtom zijn eerste sporthorloges op de markt en ook een nieuwe lijn navigatiekastjes.

Die producten zijn volgens Goddijn goed ontvangen en daar verwacht het bedrijf ook in de resterende maanden van dit jaar van te profiteren.

Omzet

De omzet ging in het derde kwartaal wel met 11 procent omlaag tot 244 miljoen euro. De nettowinst halveerde tot 11 miljoen euro en het bedrijfsresultaat (ebitda) daalde 30 procent tot 41 miljoen euro.

Positief is volgens Goddijn echter dat in Europa de consument de duurdere producten van Tomtom weer weet te vinden, wat zich vertaalde in een hogere gemiddelde verkoopprijs.

Winst

Mede daardoor wist Tomtom de omzet uit navigatiekastjes in Europa op peil te houden. Wel ziet het bedrijf nog steeds grote regionale verschillen.

''De neergaande markt in Zuid-Europese landen als Italië en Spanje blijft een probleem voor ons'', zei Goddijn. De lage autoverkoop in Europa drukt bovendien nog altijd de vraag naar inbouwsystemen. Tomtom wint volgens Goddijn wel terrein als toeleverancier van autofabrikanten.

Tomtom gaat nu voor heel 2013 uit van een winst per aandeel, exclusief een aantal eenmalige posten, rond de 0,25 euro. De eerder dit jaar gemelde winstdoelstelling van 0,20 euro per aandeel is al na drie kwartalen bereikt, zei financieel directeur Marina Wyatt. De omzet dit jaar komt uit aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 900 tot 950 miljoen euro.