De onderhandelingen over een nieuwe cao bij Unilever zijn dinsdagmiddag vastgelopen. Alle vakbonden zijn bij de gesprekken weggelopen, liet FNV Bondgenoten dinsdag weten.

Volgens de FNV was er door de voorstellen die Unilever op tafel legde geen basis meer voor verdere gesprekken.

De cao bij Unilever geldt voor tweeduizend van de drieduizend werknemers van Unilever in Nederland. De pensioenregeling geldt wel voor alle werknemers.

Dinsdag was de tweede keer dat de vakbonden met Unilever officieel aan tafel zaten om over het nieuwe cao-voorstel te praten.

Praten

De FNV gaat nu praten met haar leden, onder meer bij de drie overgebleven fabrieken van Unilever, liet bestuurder Marjolein Dubbelaar weten. De vakbond wil in principe dat de oude cao - die per 1 mei afliep - nog wordt verlengd tot 1 januari.

Dan is er voldoende rust gecreëerd om over alle nieuwe voorstellen van Unilever te praten. Maar volgens Dubbelaar ''was er nu een te grote kloof tussen wat Unilever wil en wat wij voor ogen hebben''.

De levens- en wasmiddelen fabrikant liet dinsdagavond weten het te betreuren dat de vakbonden de gesprekken hebben gestopt. Volgens Unilever is het nu juist ''erg belangrijk om te spreken over een samenhangend pakket van arbeidsvoorwaarden'' en daarom wil de onderneming de onderhandelingen graag weer oppakken.

Maar of en wanneer de bonden weer met Unilever gaan praten hangt volgens Dubbelaar af van wat de leden zullen zeggen en of Unilever bereid is om te bewegen. ''Alle opties liggen open. Wij lopen natuurlijk niet zomaar weg en gaan ook niet zomaar weer aan tafel''.