De effectenbeurzen in New York sloten dinsdag met winst. Beleggers lijken er overtuigd van te zijn dat de Federal Reserve voorlopig het steunprogramma voor de economie niet zal afbouwen. 

Zwakke cijfers over de Amerikaanse economie bevestigden de handel in deze overtuiging. De Fed brengt woensdag de uitkomsten van de beleidsvergadering naar buiten, die dinsdag begon.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent hoger op 15.680,35 punten De S&P 500-index sloot 0,6 procent hoger op 1771,95 punten en de Nasdaq klom 0,3 procent tot 3952,338 punten.

De Nasdaq lag rond het plaatselijke middaguur bijna een uur stil, waarschijnlijk door een menselijke fout.

Consumentenvertrouwen

Kort na opening werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de VS in oktober flink is gedaald. De vertrouwensindex van marktonderzoeker Conference Board daalde van een herziene stand van 80,2 in september tot 71,2. Ook gingen de detailhandelsverkopen vorige maand onverwacht omlaag met 0,1 procent. Daarnaast daalden ook de producentenprijzen, terwijl economen juist hadden gerekend op een kleine stijging.

Door het gebrekkige herstel van de economie en de recente 'shutdown' denken handelaren dat de Fed het steunprogramma voorlopig zal handhaven. Mogelijk zal er pas tegen het einde van het eerste kwartaal gesproken worden over afbouwen.

Apple verloor 2,5 procent. De winst van het technologiebedrijf daalde in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2012/2013, ondanks het verkooprecord van 33,8 miljoen iPhones. Een jaar eerder gingen er 26,9 miljoen iPhones over de toonbank. De nettowinst zakte tot 7,5 miljard dollar, van 8,2 miljard dollar een jaar eerder.

IBM

Dat verlies werd goedgemaakt door de winst van IBM, dat weliswaar een lager dan verwachte omzet naar buiten bracht, maar ook liet weten zijn aandeleninkoopprogramma uit te gaan breiden. Het aandeel kreeg er 2,7 procent bij.

Pfizer boekte een winst van 1,7 procent. De farmaceut maakte dinsdag beter dan verwachte kwartaalresultaten bekend.

De euro was 1,3740 dollar waard, een fractie lager dan bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent in prijs tot 98,21 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 108,82 dollar.