De Zweedse vliegtuigbouwer Saab heeft in de eerste negen maanden van dit jaar half zoveel winst gemaakt als in dezelfde periode vorig jaar. 

Onder de streep hield Saab 450 miljoen kroon (52 miljoen euro) over. Dat is 55 procent minder dan in 2012, zo maakt Saab dinsdag bekend.

De fabrikant van onder meer gevechtsvliegtuigen en verdedigingssystemen had dit jaar vooral last van hogere kosten. Daardoor viel ook het bedrijfsresultaat fors lager uit dan vorig jaar.

Maar de omzet daalde minder hard. De inkomsten van Saab vielen 1 procent lager uit op bijna 16,5 miljard kroon (1,9 miljard euro).

Saab zegt dat de omzet terugloopt doordat steeds meer overheden bezuinigen op hun uitgaven aan defensie. Om de stijgende kosten te drukken, kondigde het bedrijf vorig kwartaal al aan dat het ruim tweehonderd werknemers wil ontslaan. Er verdwijnen banen bij verschillende vestigingen.

Voor heel 2013 rekent Saab op een omzet die gelijk is aan de inkomsten van vorig jaar. Saab is onder meer producent van de Gripen NG, een relatief klein en goedkoop alternatief voor de Joint Strike Fighter van fabrikant Lockheed Martin.