De Britse oliemaatschappij BP heeft in het derde kwartaal aanzienlijk minder winst behaald dan een jaar eerder. Dat maakt BP dinsdag bekend.

Ondanks de winstdaling wordt het dividend verhoogd.

De nettowinst bedroeg 3,5 miljard dollar (2,5 miljard euro), tegen 5,3 miljard dollar een jaar geleden. De aangepaste winst was 3,7 miljard dollar, terwijl analisten gemiddeld 3,4 miljard dollar hadden verwacht.

De nettowinst bedroeg 3,5 miljard dollar (2,5 miljard euro), tegen 5,3 miljard dollar een jaar geleden. De daling is voornamelijk te wijten aan een fors lagere winst bij de downstreamactiviteiten.

Raffinage

Hier onder vallen raffinage, waar de marges opnieuw zwak waren, chemie en marketing. Ook werd de winstdaling versterkt door het wegvallen van de winst uit het voormalige samenwerkingsverband TNK-BP. Het belang in het Russische staatsolieconcern Rosneft leverde onvoldoende op om dat te compenseren.

De aangepaste winst was 3,7 miljard dollar, terwijl analisten gemiddeld 3,4 miljard dollar hadden verwacht. De totale olie- en gasproductie kwam overeen met het equivalent van 3,17 miljoen vaten per dag.

Dat is inclusief de productie uit het belang in Rosneft. Exclusief Rusland daalde de productie van BP met 2,3 procent tot 2,21 miljoen vaten per dag.

Verkoop bezittingen

BP geeft aan de komende jaren nog eens voor 10 miljard dollar aan bezittingen te gaan verkopen om zich te richten op de kernactiviteiten. De opbrengst wordt vooral uitgekeerd aan de aandeelhouders, voornamelijk via de inkoop van eigen aandelen.

In de afgelopen 3 jaar verkocht BP al voor 38 miljard dollar aan bezittingen, voornamelijk om geld vrij te maken voor de kosten van de olieramp in de Golf van Mexico in april 2010. Hiervoor heeft het concern tot nu toe 42,5 miljard dollar opzijgezet.