De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag met winst. Ondanks tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie was de stemming goed.

De handel kreeg steun van beter dan verwachte kwartaalresultaten van onder meer olieconcern BP en het Finse Nokia.

Beleggers wachtten verder op de uitkomst van de beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed), die woensdag bekendgemaakt wordt.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent hoger op 390,13 punten. De Midkap eindigde 0,2 procent hoger op 605,59 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen sloten tot 0,7 procent hoger.

BP

BP klom in Londen met 5,6 procent. Het Britse olieconcern boekte in het afgelopen kwartaal aanzienlijk minder winst dan een jaar eerder. Het resultaat viel echter hoger uit dan analisten hadden verwacht. In Amsterdam won concurrent Shell ruim 1 procent.

UBS zakte in Zürich 7,7 procent nadat de winst van de grootste bank van Zwitserland lager uitviel dan analisten hadden voorzien. In Londen daalde Lloyds 1,8 procent. De Britse bank dook in het derde kwartaal diep in het rood, maar zag de onderliggende winst groeien.

Nokia

Nokia klom 7 procent in Helsinki. Het Finse technologiebedrijf heeft de omzet in het derde kwartaal met ruim een vijfde zien dalen tot 5,7 miljard euro. Het nettoverlies werd wel fors kleiner, 104 miljoen euro tegen bijna 1 miljard euro een jaar eerder.

Grootste stijger in de AEX was luchtvaartgroep Air France-KLM met een winst van 3,8 procent. Pakketvervoerder TNT Express stond onderaan met een min van 2,8 procent en leverde daarmee een deel van de winst van een dag eerder weer in.

SnowWorld

Op de lokale markt steeg Fornix BioSciences met 21,5 procent. De uitbater van skihallen SnowWorld neemt de notering van de lege beurshuls over. De zogeheten omgekeerde overname wordt op 10 december aan aandeelhouders van Fornix voorgelegd.

De euro was 1,3745 dollar waard, tegen 1,3788 bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 98,27 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,9 procent goedkoper, op 108,65 dollar.