Deutsche Bank heeft in het derde kwartaal een veel lagere winst behaald dan een jaar eerder. De bank kon minder verdienen aan de handel in obligaties en moest meer geld opzij zetten voor juridische kwesties. 

Dat blijkt uit cijfers die de grootste bank van Duitsland dinsdag naar buiten bracht.

De nettowinst bedroeg 41 miljoen euro. Een jaar geleden stond onder de streep een winst van 747 miljoen euro. Analisten hadden in doorsnee een winst verwacht van 430 miljoen euro. De totale inkomsten van de bank gingen met 10 procent omlaag tot 7,7 miljard euro.

Deutsche Bank zag de omzet uit de handel beleggingen met een vaste rente, zoals obligaties, met 48 procent dalen. Verder maakte de bank nog eens 1,2 miljard euro vrij om juridische kosten op te vangen.

Daarmee is de totale reserve voor juridische kwesties gestegen tot 4,1 miljard euro. Deutsche Bank wordt onderzocht voor betrokkenheid bij de Libor-fraude en wordt verdacht van gesjoemel met hypotheekbeleggingen.

Kleinere reserves

Door de stevige winstdaling verslechterde de kapitaalpositie van de Deutsche Bank. De bank heeft nu een eigen vermogen van 9,7 procent in verhouding met de naar risico gewogen bezittingen. Aan het einde van het tweede kwartaal lag dat percentage nog op 10 procent. 

Daarmee voldoet de bank nog wel aan de internationale eisen. De Europese Centrale Bank (ECB) hanteert bij zijn onderzoek naar de gezondheid van de grote Europese banken komend jaar een minimale kapitaaleis van 8 procent.