De Verenigde Staten willen het Indiase bedrijf Infosys Ltd. voor ongeveer 25 miljoen euro aanklagen, omdat het bedrijf op illegale wijze personeel in de Verenigde Staten tewerkgesteld zou hebben. 

Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal dinsdag op gezag van bronnen.

Personeelsleden van Infosys zouden de Verenigde Staten zijn binnengekomen met een relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar visum dat bedoeld is voor korte zakenreizen.

Het bedrijf had zijn werknemers moeten uitrusten met een zakenvisum voor langdurig verblijf. De Amerikanen kwamen achter het vermeende misbruik na een onderzoek van binnenlandse veiligheidsdiensten.

Het Indische bedrijf is gespecialiseerd in diensten in de computer- en technologiesector die Amerikaanse bedrijven vaak uitbesteden. Onder meer de bank Goldman Sachs, de winkelketen Wal-Mart Stores en technologiebedrijf Cisco Systems zijn of waren klant van Infosys.

Veel werknemers kregen toegang tot de VS met een zogeheten B-1-visum dat 160 dollar kost en binnen enkele dagen wordt toegewezen. Het H-1B-visum dat de werknemers daadwerkelijk nodig hadden, kost ongeveer 5000 dollar per persoon. Daarop moeten aanvragers enkele maanden wachten.