De aandelenbeurzen in New York kwamen maandag amper van hun plaats. Beleggers op Wall Street wachten op de Federal Reserve, die woensdag de uitkomst van een tweedaagse beleidsvergadering bekendmaakt. 

De hamvraag is wanneer de Amerikaanse centrale bank begint met het afbouwen van de steun voor de grootste economie ter wereld.

De Dow-Jonesindex sloot onveranderd op 15.568,93 punten. De S&P 500-index won 0,1 procent tot 1762,11 punten en de Nasdaq daalde 0,1 procent tot 3940,12 punten.

Het besluit van de Fed zal in ieder geval worden beïnvloed door de 'shutdown' van een deel van de Amerikaanse overheid. Door persbureau Bloomberg geraadpleegde economen verwachten zelfs dat de centrale bank nu tot maart 2014 zal wachten om het maandelijkse steunbedrag te verlagen van de huidige 85 miljard dollar. Half september verraste de Fed de financiële markten nog door de afbouw op te schorten. ''Met de benoeming van Janet Yellen als opvolger van Bernanke en de recente tegenvaller over de banengroei, zal de Fed voorlopig geld in de economie blijven pompen'', aldus een beleggingsstrateeg.

Tegenvallende macro-economische ontwikkelingen kunnen de Fed opnieuw doen besluiten te wachten met het dichtdraaien van de geldkraan. Maandag was er slecht nieuws over de huizenmarkt. De zogeheten voorlopige huizenverkopen daalden in september met 5,6 procent ten opzichte van augustus, de sterkste afname in ruim 3 jaar.

Ook Merck (min 2,6 procent) stelde teleur. De farmaceut rapporteerde een 4 procent lagere omzet van 11 miljard dollar in het derde kwartaal, waar analisten in doorsnee rekenden op 11,1 miljard dollar. Bovendien heeft het bedrijf nog steeds geen besluit genomen over de eventuele verkoop van een aantal onderdelen.

Burger King deed wel goede zaken met een koerswinst van 5,8 procent. De fastfoodketen boekte een winst van 68,2 miljoen dollar in het derde kwartaal, ruim 10 keer zoveel als een jaar eerder. Apple, dat na de slotbel met zijn resultaten komt, steeg 0,7 procent.

De euro was 1,3785 dollar waard, een fractie minder dan de 1,3789 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 98,56 dollar per vat. Brentolie klom 2,3 procent in prijs, tot 109,36 dollar.