Burger King heeft in het derde kwartaal van dit jaar flink meer winst behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. 

De Amerikaanse fastfoodketen hield eind september onder de streep 68 miljoen dollar (49 miljoen euro) over, tegen 6,6 miljoen een jaar eerder. Dat maakte Burger King maandag voorbeurs bekend.

De winst valt daarmee bijna tien procent hoger uit dan analisten hadden verwacht. Ook de omzet viel hoger uit dan voorzien. De inkomsten van Burger King kwamen tussen juli en september uit op 275 miljoen dollar (200 miljoen dollar). Dat is veertig procent minder dan een jaar eerder, maar ruim tien miljoen meer dan analisten hadden voorzien.

De stevige omzetdaling is vooral het gevolg van de grootschalige uitbesteding bij Burger King. De fastfoodketen wil steeds meer eigen vestigingen verkopen aan ondernemers, die dan onder de vlag van Burger King blijven doorwerken. Op die manier drukt de hamburgerverkoper niet alleen de omzet, maar ook de kosten.

Verenigde Staten

Het bedrijf zag de vergelijkbare verkopen in de Verenigde Staten licht afnemen. In de andere regio's waar Burger King actief is namen de verkopen met 2 tot 4 procent toe.

De totale verkoopstijging van Burger King was vergelijkbaar met die van McDonalds, dat vorige week met cijfers kwam. De grootste fastfoodketen van de VS zei toen voor oktober gelijkblijvende verkopen te verwachten door stevige concurrentie en een zwak economisch herstel.