Emirates Airlines en Boeing zijn in verregaande onderhandelingen over de grootste vliegtuigdeal ooit.

De snelgroeiende luchtvaartmaatschappij zou honderd toestellen willen aanschaffen bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer, zo meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Een dergelijke order heeft een cataloguswaarde van minimaal dertig miljard dollar (21,7 miljard euro).

Afhankelijk van welke vliegtuigen Emirates wil hebben, kan de bestelling in waarde oplopen tot veertig miljard dollar (29 miljard euro), zo meldt de krant. Ook de vorige recordbestelling werd gedaan bij Boeing. Het Indonesische Lion Air kocht eind november voor 22,4 miljard dollar een toestellen bij de Amerikaanse fabrikant.

Bestelling

Andere bronnen spreken in Financial Times zelfs over een bestelling van 175 vliegtuigen. Het zou daarbij gaan om een fiks aantal toestellen van het 777X-model, een zuinige variant van de al bestaande 777. De toestellen, die nog in ontwikkeling zijn, zouden een cataloguswaarde van vierhonderd miljoen dollar per stuk krijgen.

Een overeenkomst tussen Boeing en Emirates wordt mogelijk volgende maand al aangekondigd tijdens een luchtvaartshow in Dubai, de thuisbasis van Emirates. De vraag is echter of de bestelling in werkelijkheid zo groot is als de cataloguswaarde. Vaak krijgen luchtvaartmaatschappijen stevige kortingen bij een grote order.