TNT Express houdt last van de moeilijke marktomstandigheden in Europa. Het koeriersbedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet verder dalen en de winst uit de bedrijfsvoering zo goed als verdampen.

TNT Express meldde maandag een omzet van 1,6 miljard euro over het derde kwartaal. Dat was 6,6 procent minder dan een jaar eerder. De winst uit de normale bedrijfsvoering kelderde met ruim 85 procent tot 9 miljoen euro.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 6 miljoen euro, tegen 8 miljoen euro in het derde kwartaal van 2012.

De winstdaling kwam onder meer door negatieve wisselkoerseffecten en kosten voor de reorganisatie van het bedrijf. Voor die operatie werd afgelopen kwartaal een voorziening van 38 miljoen euro geboekt.

TNT verwacht dat de moeilijke omstandigheden in Europa voorlopig aanhouden, maar dat de reorganisatie de resultaten uiteindelijk vooruit zal helpen.

Omzet

Het bedrijf zag de omzet vorig kwartaal in alle regio's dalen. Daarbij ging de operationele winst in Europa met bijna 90 procent omlaag, tot 5 miljoen euro, en ontstond in Azië een verlies van 1 miljoen euro. Dit kwam door hogere lonen en een duidelijke afname van het gewicht van de pakketten die werden verstuurd.

TNT wist afgelopen kwartaal 10 miljoen euro te besparen en verwacht dat dit bedrag over heel 2013 oploopt tot 30 miljoen euro. Het bedrijf hield vast aan de verwachting dat in 2015 voor 220 miljoen euro aan besparingen zal worden gerealiseerd.

In het kader van dit programma worden ook diverse onderdelen verkocht. TNT verwacht de eerder gemelde verkoop van de Chinese activiteiten dit jaar af te ronden.

De geplande verkoop van de Braziliaanse tak loopt nog, aldus TNT. Dat geldt ook voor de verkoop van vliegtuigen, maar de vraag in die markt blijft voorlopig zwak.

Verbetering

TNT Express laat nog weinig tekenen van verbetering zien. Dat concluderen analisten van Rabobank.

Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebit) van TNT in het derde kwartaal was met 47 miljoen euro lager dan de gemiddelde verwachting van analisten (53 miljoen euro), aldus Rabo.

Daarbij hield TNT vast aan de voorspelling dat de marktomstandigheden moeilijk blijven. ''Het ziet er dus naar uit dat er op korte termijn geen verbetering mag worden verwacht'', stelden de analisten. Ze wezen er verder op dat TNT geen nieuws bracht over de voorgenomen desinvesteringen.

Overgewaardeerd

Het aandeel TNT Express wordt momenteel overgewaardeerd. Dat stelt analist Gert Steens van SNS Securities in een rapport, waarin hij zijn advies voor het aandeel TNT Express verlaagt van hold naar reduce.

Het beeld dat uit de nieuwe kwartaalcijfers van TNT Express naar voren komt, wijkt niet erg af van het beeld uit het voorgaande kwartaal, stelde Steens. De strategie van het koeriersbedrijf is volgens de analist zinnig, net als de ingezette bezuinigingsronde. Het bedrijf kampt echter nog altijd met een grote schuldenlast en heeft weinig mogelijkheden zijn prijzen te verhogen.

Beleggers reageerden maandag positief op de cijfers van TNT Express. Het aandeel TNT voerde de AEX rond 12.45 uur aan met een plus van 3,5 procent tot 7,04 euro.