Het Spaanse bankenconcern Bankia heeft over de eerste 9 maanden van dit jaar een nettowinst geboekt van 362 miljoen euro. Dat maakte het vorig jaar genationaliseerde concern maandag bekend.

In dezelfde periode in 2012 boekte Bankia nog een verlies van 7,1 miljard euro als gevolg van de financiële malaise in de Spaanse bankensector en de recordafschrijvingen die de bank moest doen.

De winst over de eerste 3 kwartalen is iets hoger dan de verwachting van analisten. Het percentage van 'slechte schulden' die de bank aanhoudt is wel iets gestegen tot 13,6 procent. Eind vorig jaar was dat nog 13 procent. Het aantal verstrekte leningen daalde met 9,2 procent ten opzichte van die periode.

Herstel

De magere economische omstandigheden in Europa, en in Spanje in het bijzonder, wegen wel zwaar op het herstel van Bankia. De netto-renteopbrengsten, die de verdiensten op leningen weergeven, daalden met bijna 30 procent tot 1,73 miljard euro in de eerste 9 maanden van dit jaar. De opbrengsten waren in het derde kwartaal wel hoger dan in het tweede.

Bankia raakte vorig jaar in ernstige financiële moeilijkheden en moest door de Spaanse overheid op de been worden gehouden met een injectie van ruim 18 miljard euro. Spanje kreeg zelf van de Europese Unie een steunpakket voor de financiële sector van zo'n 100 miljard euro.