Eerste deel miljardenschikking JPMorgan rond

Het eerste gedeelte van de enorme schadevergoeding die de Amerikaanse bank JPMorgan Chase moet betalen voor het hypothekendebacle is nu officieel.

De bank betaalt 5,1 miljard dollar (3,7 miljard euro) aan de hypotheekinstellingen Fannie Mae en Freddie Mac. Dat is het resultaat van een schikking tussen JP Morgan en toezichthouder FHFA.

De bank heeft volgens de FHFA gesjoemeld met de handel in samengebundelde hypotheken. De kwaliteit daarvan werd te rooskleurig voorgesteld aan de kopers, Fannie Mae en Freddie Mac.

Die gingen voor een astronomisch bedrag het schip in toen onder meer bleek dat ze 'rommelhypotheken' aangesmeerd hadden gekregen. Op het hoogtepunt van de financiële crisis werden ze op de been gehouden met ruim 180 miljard dollar aan overheidssteun.

Strop

Uiteindelijk zal de strop voor JPMorgan Chase nog veel groter worden. Volgens ingewijden sloot de bank onlangs al een principeakkoord met het Amerikaanse ministerie van Justitie over een totaalbedrag van 13 miljard dollar (9,4 miljard euro).

Die deal is echter nog niet officieel. Het Openbaar Ministerie werkt tegelijkertijd aan een groot fraudeonderzoek en sluit niet uit dat bankiers strafrechtelijk vervolgd zullen worden.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie