De luchtvaart- en defensieconcerns Boeing en Lockheed Martin willen samen een nieuwe bommenwerper ontwerpen en bouwen voor de Amerikaanse luchtmacht. 

Dat maakten de twee bedrijven vrijdag bekend.

De waarde van de order voor bommenwerpers voor de lange afstand kan in de tientallen miljarden dollars gaan lopen. De luchtmacht heeft al gezegd dat de winnaar van de aanbestedingsprocedure mogelijk 100 van de nieuwe toestellen mag bouwen, waarbij het eerste rond 2025 zou moeten worden geleverd.

De nieuwe bommenwerper moet stealth-capaciteiten hebben en zowel gewone als nucleaire bommen kunnen vervoeren. Hoewel het toestel in eerste instantie bemand zal zijn, moet het ook geschikt worden gemaakt voor eventuele onbemande vluchten in de toekomst.

De bommenwerper geldt als een van de drie grootste wapenprojecten waar de Amerikaanse luchtmacht momenteel aan werkt. De andere twee zijn de F-35 Joint Strike Fighter, de straaljager die door Lockheed Martin wordt gebouwd, en het tankvliegtuig K-46 dat na een lange juridische strijd aan Boeing werd gegund.