Philips heeft de verkoop van de afdelingen voor audio, video en accessoires aan het Japanse Funai geannuleerd. 

Volgens het Eindhovense bedrijf heeft Funai contractbreuk gepleegd. Dat maakte het concern vrijdag bekend. 

De begin dit jaar aangekondigde verkoop aan Funai was vrijwel volledig afgerond.

Het Japanse bedrijf heeft echter in de laatste fase 'geweigerd de stappen te nemen om de transactie af te ronden', schrijft Philips zonder in te gaan op de details. Funai zou voor de onderdelen 150 miljoen euro betalen plus een onbekend bedrag voor merklicentierechten. 

De elektronicadivisie gaat voorlopig onder de vleugels van Philips verder onder de naam WOOX Innovations. Philips blijft zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor WOOX, dat in Hong Kong wordt gevestigd. Philips gaat juridische stappen nemen tegen Funai om de financiële schade te verhalen. 

Een woordvoerder wilde vrijdag geen inschatting geven van de omvang van die schade.

Vervelend

Marktanalisten vinden het afketsen van de deal teleurstellend. Volgens hen is het belangrijk dat Philips zijn elektronica afstoot. Dat wordt nu vertraagd.

''Het is een moeilijke markt. Ze hebben er lang over gedaan om het aan de kant te zetten. Het feit dat ze het nu weer moeten heroverwegen is vervelend. En dat is zwak uitgedrukt'', aldus een analist van ING.

Een andere analist, Marcel Achterberg van Petercam, stelt: ''Voor de investment case is het een belangrijke stap dat ze uit deze activiteiten stappen. En dat gebeurt nu op korte termijn niet. Een teleurstelling'.'

Achterberg wijst er verder op dat het voor het management van Philips ook een nare zaak is. Zij moeten nu tijd besteden aan activiteiten waar Philips vanaf wil, terwijl ze zich zouden moeten richten op de activiteiten die worden doorgezet.