De Zweedse witgoedfabrikant Electrolux, bekend van merken als AEG en Zanussi, gaat flink in de kosten snijden na een lager dan verwacht derde kwartaalresultaat. 

Als gevolg van de maatregelen zullen waarschijnlijk 2000 banen verdwijnen, zo maakte de producent van huishoudelijke apparaten vrijdag bekend.

Het bedrijfsresultaat daalde in het derde kwartaal 24 procent tot 1,08 miljard kroon (123 miljoen euro) ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat was minder dan analisten vooraf hadden voorspeld. Die rekenden op 1,32 miljard kroon. De omzet van Electrolux kwam uit op 27,3 miljard kroon, ongeveer gelijk aan het derde kwartaal in 2012.

Onder de kostenbesparende maatregelen zijn plannen om een fabriek te sluiten in Australië en de productie te verplaatsen naar Thailand.

Italië

Verder houdt de witgoedproducent het 'concurrentievermogen' van zijn vier Italiaanse fabrieken tegen het licht. Samen met andere maatregelen verwacht het bedrijf een jaarlijkse besparing van ongeveer 1,8 miljard kroon.

''We verwachten dat deze acties een positieve invloed hebben op onze kostenpositie en zullen bijdragen aan verbeterde marges'', zei topman Keith McLoughlin in een toelichting. Electrolux verwacht in verband met de maatregelen in het vierde kwartaal en in 2014 een voorziening te nemen van 3,4 miljard kroon.

Het Zweedse bedrijf breidt uit naar de opkomende markten en verplaatst de productie naar lagelonenlanden als gevolg van het zwakke economische klimaat in Europa. Electrolux verwacht dat de vraag in Europa zal afnemen met 2 procent in 2013.

VS

In de Verenigde Staten profiteert 's werelds op een na grootste witgoedproducent van een herstellende woningmarkt. Electrolux zei dat de vraag naar huishoudelijke apparaten in de VS dit jaar zal groeien met 9 procent, een stijging ten opzichte van een eerdere prognose van 7 procent.

Concurrent Whirlpool verhoogde deze week zijn winstverwachting voor het hele jaar nadat het beter dan verwachte derdekwartaalcijfers had bekendgemaakt.