De Europese aandelenmarkten kwamen vrijdag nauwelijks van hun plaats. 

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,4 procent lager op 388,69 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 602,29 punten.

De beurs in Parijs daalde 0,2 procent. De DAX in Frankfurt noteerde vlak, nadat de hoofdindex eerder op vrijdag voor het eerst boven de 9000 punten was gekomen. De FTSE in Londen dikte 0,1 procent aan na de bekendmaking dat de Britse economie in het derde kwartaal in het sterkste tempo is gegroeid sinds 2010.

Uit cijfers van onderzoeksinstituut Ifo bleek dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in oktober onverwacht licht is gedaald. Het is de eerste daling van het Duitse ondernemersvertrouwen in 6 maanden.

Electrolux

BASF kreeg er in Frankfurt 1,5 procent bij. Het grootste chemieconcern ter wereld wist de omzet in het derde kwartaal te verhogen, ondanks aanzienlijke negatieve wisselkoerseffecten. In Parijs zakte Schneider Electric meer dan 2 procent. De Franse producent van elektronica-apparatuur verlaagde zijn omzet- en winstverwachtingen voor heel 2013, vanwege negatieve valuta-effecten.

In Stockholm gingen truckfabrikant Volvo en witgoedfabrikant Electrolux respectievelijk 6,8 en 6,3 procent omlaag na tegenvallende kwartaalresultaten. Ook gaan bij zowel Volvo als Electrolux 2000 banen verloren.

Ballast Nedam

In Amsterdam raakte Ballast Nedam 7,1 procent aan beurswaarde kwijt. De bouwer verwacht voor dit jaar een operationeel verlies, terwijl eerder werd gerekend op een winst van 15 miljoen euro. Ook worden 250 arbeidsplaatsen geschrapt. Beleggers waren wel tevreden over de resultaten van uitzender USG People. Dat aandeel was met een plus van 3,8 procent koploper in de MidKap.

In de AEX daalde Philips 1,3 procent. Het elektronicaconcern ziet af van de verkoop van zijn onderdeel audio, video, multimedia en accessoires (Lifestyle Entertainment) aan het Japanse Funai Electric. Pakketvervoerder TNT Express, die maandag met cijfers komt, verloor 1,2 procent.

De euro was 1,3795 dollar waard, tegen 1,3809 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 97,53 dollar per vat. Brentolie zakte 0,4 procent in prijs, tot 106,61 dollar per vat.