Natuurvoedingsproducent Wessanen heeft de winst en omzet in het derde kwartaal zien dalen. 

Dat was voornamelijk het gevolg van slechte resultaten bij de Amerikaanse drankentak ABC.

De onderdelen Grocery, dat natuurproducten levert aan supermarkten in Europa, en Health Food Stores (HFS), waaronder natuurwinkels vallen, presteerden wel goed.

Wessanen maakte vrijdag voorbeurs de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend.

De omzet kwam uit op 171,2 miljoen euro, een daling van bijna 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bedroeg 3,7 miljoen euro, tegen 3,9 miljoen in 2012.

Het operationele resultaat (ebit) kwam zo'n 40 procent hoger uit op 9,3 miljoen euro, maar werd geholpen door een eenmalige bate van 7 miljoen euro in verband met een juridische schikking.

Wessanen liet weten maatregelen te hebben getroffen om ABC in 2014 opnieuw winstgevend te maken. Voor het hele concern verloopt het eerder aangekondigde herstructureringsprogramma volgens plan.

Dat zou Wessanen vanaf 2014 jaarlijkse besparingen van 15 miljoen euro op moeten brengen. Als gevolg van enkele doorgevoerde veranderingen verwacht Wessanen wel dat in het vierde kwartaal en in de eerste helft van 2014 de omzet bij Grocery, HFS en diepvriestak IZICO negatief wordt beïnvloed.