Het Duitse BASF, 's werelds grootste chemieconcern, heeft in het derde kwartaal de omzet met 1,5 procent weten te verhogen tot 17,7 miljard euro, ondanks aanzienlijke negatieve wisselkoerseffecten. 

Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.

BASF wist te profiteren van hogere volumes, met name in het olie- en gassegment. Bij die divisie steeg de omzet met 25 procent.

Bij het chemiesegment nam de omzet echter met 8 procent af, onder meer door lagere prijzen. Het operationeel resultaat voor bijzondere lasten van BASF ging met 221 miljoen euro omhoog naar bijna 1,7 miljard euro waar marktkenners in doorsnee rekenden op circa 1,6 miljard euro.

Topman Kurt Bock gaf in een toelichting aan dat hij niet verwacht dat de wereldeconomie in het vierde kwartaal duidelijk herstel zal laten zien.

Het economisch klimaat blijft volgens hem uitdagend en onzeker. Bovendien zal ook in het vierde kwartaal sprake zijn van negatieve wisselkoerseffecten. BASF houdt wel vast aan zijn verwachting dat de omzet en het operationeel resultaat voor buitengewone posten dit jaar hoger uit zullen komen dan in 2012.

BASF heeft de doelstelling aan het einde van dit decennium een jaaromzet te behalen van 110 miljard euro. Vorig jaar kwam de omzet uit op 72,1 miljard euro en bedroeg de winst 6,6 miljard euro. BASF werkt aan een kostenbesparingsprogramma waarbij 1 miljard euro moet worden bespaard voor het einde van 2015.