Miljardair Carl Icahn blijft er bij Apple op aandringen dat het technologieconcern meer geld opzij zet om eigen aandelen in te kopen. 

In een donderdag in tijdschrift Forbes afgedrukte brief aan bestuursvoorzitter Tim Cook stelde Icahn dat de koers van Apple op termijn kan stijgen naar 1250 dollar als het bedrijf daar 150 miljard dollar voor uittrekt. Datzelfde voorstel deed de miljardair ook al op 1 oktober.

Apple kondigde eerder dit jaar aan 100 miljard dollar aan zijn aandeelhouders uit te zullen keren door een verhoging van het dividend in combinatie met de inkoop van aandelen. Icahn meldde medio augustus dat hij een belang had genomen in het bedrijf.

Inmiddels bezit hij meer dan 4,73 miljoen stukken en kondigde aan er meer bij te willen kopen. Icahn beloofde in de brief zijn aandelen buiten het inkoopprogramma te houden omdat het hem niet om de korte termijn te doen is.

Koers

Voor de beoogde koers van 1250 dollar bedacht Icahn een scenario waarin Apple 150 miljard dollar leent tegen een rente van 3 procent. De kasstroom van Apple is ruimschoots voldoende om die lening af te lossen en bovendien beschikt Apple over 147 miljard dollar aan contanten, aldus Icahn.

Vervolgens moet het bedrijf een bod van 525 dollar per aandeel uitbrengen op de eigen stukken. ''Het resultaat is een directe stijging van de winst per aandeel met 33 procent, die zich vertaalt in een 33 procent hogere aandelenwaarde.

Op de langere termijn, zeg 3 jaar, verwachten wij een koersstijging naar 1250 dollar, uitgaande van een toename van het bedrijfsresultaat (ebit) van 7,5 procent per jaar en een gebruikelijke multiple van 11 keer ebit.''