Beleggers op de Amerikaanse aandelenmarkten waren donderdag goedgemutst dankzij een gunstig cijfer over de Chinese industrie en beter dan verwachte kwartaalcijfers uit het bedrijfsleven. 

Distributeur van geneesmiddelen McKesson was een van de uitblinkers nadat het bedrijf de overname van zijn Duitse branchegenoot Celesio had aangekondigd.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent hoger op 15.509,21 punten. De S&P 500-index ging 0,3 procent vooruit tot 1752,07 punten en de Nasdaq won 0,6 procent tot 3928,96 punten.

''We zitten middenin het cijferseizoen, dus wordt de markt gedreven door de kwartaalresultaten'', aldus een fondsbeheerder in New York. ''De winstcijfers zijn tot dusver goed en regelmatig wat beter dan verwacht. Wat beleggers nu willen zien, is aanhoudende omzetgroei.''

Tot nu toe hebben 212 bedrijven hun cijfers bekendgemaakt. Driekwart overtrof de analistenverwachting voor de winst, terwijl iets meer dan de helft een beter dan verwachte omzet presenteerde. Donderdag is de drukste dag van het seizoen met de resultaten van 47 bedrijven. Na het slot maken Amazon en Microsoft hun cijfers bekend.

HSBC

De Britse bank HSBC maakte uren voordat de handel in New York van start ging bekend dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in oktober toenam in het hoogste tempo in 7 maanden.

McKesson (plus 4,8 procent) betaalt circa 3,9 miljard euro voor Celesio en verwacht dat de kostenbesparingen door de samensmelting binnen 4 jaar zullen oplopen tot 275 à 325 miljoen dollar. McKesson verhoogde ook nog de winstverwachting voor dit jaar.

United Continental (plus 1,1 procent), 's werelds grootste luchtvaartmaatschappij presenteerde een omzetgroei van 3,2 procent tot 10,2 miljard dollar. Analisten rekenden in doorsnee op 10,3 miljard dollar. Het bedrijf kondigde aan maatregelen door te zullen voeren om de omzetgroei aan te jagen. Details daarover worden volgende maand bekendgemaakt.

Xerox

Xerox kelderde ruim 10 procent nadat de fabrikant van printers en kopieermachines zijn winstverwachting voor dit jaar verlaagde.

De euro noteerde 1,3800 dollar, tegen 1,3809 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 97,04 dollar per vat, terwijl Brentolie 0,8 procent goedkoper werd op 106,98 dollar per vat.