Het Amerikaanse concern 3M heeft in het derde kwartaal een nettowinst behaald van 1,2 miljard dollar (890 miljoen euro), een stijging van 5,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Dat maakte de fabrikant van circa 50.000 verschillende producten, waaronder Post-it-plakbriefjes en Scotch-tape, donderdag bekend.

De winst per aandeel bedroeg 1,78 dollar, terwijl analisten in doorsnee 1,75 dollar hadden voorspeld. De omzet ging met 5,6 procent omhoog naar 7,9 miljard dollar.

Het bedrijf wist te profiteren van een goede vraag naar zijn producten voor de medische sector en de industrie. De elektronicatak liet daarnaast herstel zien. Vanwege het brede scala aan activiteiten van 3M wordt het concern gezien als een barometer voor de economie.

De onderneming scherpte verder haar winstverwachting voor het gehele jaar aan. Er wordt nu gerekend op 6,65 tot 6,75 dollar per aandeel. Eerder was een bandbreedte van 6,60 tot 6,85 dollar voorspeld. De gemiddelde analistenverwachting is 6,70 dollar per aandeel.