De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft in het derde kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke thuismarkt. De winst voor belastingen steeg met zo'n 20 procent naar het recordniveau van 2,6 miljard dollar (1,9 miljard euro). 

Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

De omzet van Ford ging met ruim 12 procent omhoog tot 36 miljard dollar. De nettowinst daalde daarentegen met ruim een vijfde tot 1,3 miljard dollar. Dat kwam door bijna een half miljard dollar aan eenmalige lasten, waaronder kosten voor een herstructurering van de Europese activiteiten.

De Noord-Amerikaanse markt bleef in het derde kwartaal de belangrijkste groeimotor voor Ford. Maar het bedrijf zag ook verbetering optreden in de resultaten bij overzeese bedrijfsonderdelen.

Verliezen 

In Europa zijn de verliezen ''substantieel verlaagd'', en in Azië, Afrika en Zuid-Amerika werd meer winst gemaakt, aldus financieel directeur Bob Shanks.

Ford gaat nu voor heel 2013 uit van een stijging van de operationele winst. In een eerdere prognose stelde de autobouwer nog dat het resultaat dit jaar minstens gelijk zou zijn aan dat van 2012.

Europa zal nog steeds een verlies laten optekenen maar dat zal, in tegenstelling tot wat eerder werd voorspeld, kleiner zijn dan in 2012. ''We liggen op koers voor opnieuw een sterk jaar'', zei topman Alan Mulally.

Aan het begin van dit jaar ging Ford er nog vanuit dat de verliezen in Europa dit jaar nog verder zouden oplopen dan in 2012. De resultaten, exclusief reorganisatielasten, werden tot dusver echter ieder kwartaal ietsje beter. Dat is in de eerste plaats te danken aan fikse kostenbesparingen, maar ook aan licht aantrekkende verkoopcijfers.