De Japanse fabrikant van onder meer digitale camera's Canon heeft voor het tweede kwartaal op rij zijn winstverwachting voor dit jaar verlaagd. 

Dat meldt Canon donderdag.

De vraag naar camera's uit met name het duurdere marktsegment staat nog altijd onder druk. Dat komt volgens het bedrijf door economische tegenwind en de toenemende concurrentie van smartphones.

Canon gaat nu uit van een nettowinst van rond de 240 miljard yen (1,8 miljard euro). Eerder voorspelde het concern nog een winst van 260 miljard yen.

Daarmee zit het bedrijf nu onder de gemiddelde prognose van door persbureau Bloomberg gepolste analisten.

Canon verwacht dit jaar nog maar acht miljoen spiegelreflex- en systeemcamera's aan de man te brengen. Vorig jaar ging het nog om 8,2 miljoen camera's. Eerder ging het bedrijf uit van negen miljoen stuks.

Concurrentie

Fabrikanten zoals Apple, Samsung en Sony rusten hun mobieltjes met steeds betere cameralenzen en -sensoren uit. Daar hebben producenten van digitale camera's veel last van. 

Zeker nu consumenten niet alleen in Europa en de Verenigde Staten, maar ook in veel opkomende economieën minder uitgeven.

Grootste concurrent

Canon is wereldwijd de grootste fabrikant van digitale camera's. Daarnaast maakt het bedrijf onder meer printers, scanners, medische apparatuur en machines voor de productie van computerchips.

Op dat laatste vlak concurreert het Japanse bedrijf met het Nederlandse ASM International (ASMI)