TenCate heeft in het derde kwartaal de winst zien toenemen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet daalde wel. 

Dat maakt het technisch textielbedrijf donderdag bekend.

TenCate realiseerde een nettoresultaat van 8,4 miljoen euro, waar een jaar eerder nog 7,8 miljoen euro in de boeken werd gezet. De opbrengsten kwamen uit op 273 miljoen euro, tegen 276,8 miljoen euro in het derde kwartaal van 2012.

Het bedrijfsresultaat (ebita) van de onderneming uit Almelo kwam uit op 18,1 miljoen euro. Op autonome basis dikte dit cijfer met 11 procent aan ten opzichte van een jaar geleden.

Drukkend effect

''Deze toename komt vrijwel geheel voor rekening van de sector Advanced Textiles & Composites. De terughoudende overheidsmarkt en afzwakkende economische groei in Azië hadden een drukkend effect op de omzet binnen de sector Geosynthetics & Grass'', aldus het bedrijf.

TenCate wist de schuldpositie ten opzichte van de eerste helft van het jaar verder te verlagen. De onderneming heeft een nettoschuld van ruim 211 miljoen euro. Dat is een afname van 23 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.

Lichte prestaties

De kwartaalpresentatie van TenCate is ''een beetje aan de lichte kant'' constateren analisten van Rabobank donderdag in een eerste reactie.

De bank zegt dat overheidsbesparingen en een zwakke economische groei in Azië een negatief effect op de firma hebben. Dat staat een stevig herstel van de winst in de weg. Vooral de tak Geosynthetics viel tegen.

De bank wijst er ook op dat het bedrijf geen verwachting uitspreekt voor het hele boekjaar. Rabobank denkt dat het een uitdaging wordt om een onderliggende ebita van 60 miljoen euro te halen. Dat bedrag werd vorig jaar behaald.

Buy-advies

SNS Securities kijkt positief naar de autonome groei en de bredere marges sinds begin 2011. Beide banken hanteren een buy-advies.

Het aandeel TenCate noteerde donderdag omstreeks 9.15 uur 0,3 procent hoger op 21,86 euro