Een dochterbedrijf van de Bank of America is volgens een Amerikaanse jury schuldig aan fraude bij het doorverkopen van 'rommelhypotheken'. 

Het bedrijf Countrywide misleidde de hypotheekinstellingen Fannie Mae en Freddie Mac, oordeelde de jury in New York woensdag.

Ook een vroegere bestuurster van Countrywide werd schuldig bevonden. De rechter moet de hoogte van de boete nog bepalen. Volgens de Amerikaanse overheid zou Bank of America omgerekend 615 miljoen euro moeten betalen.

Fannie Mae en Freddie Mac houden zich bezig met het opkopen en verhandelen van hypotheekleningen. Op het hoogtepunt van de financiële crisis werden ze op de been gehouden met ruim 180 miljard dollar aan overheidssteun.

Megaclaim

Over de miljardenverliezen die 'Fannie en Freddie' leden op de slechte hypotheken die aan hen werden verkocht, lopen nog diverse juridische procedures.

Ook Bank of America is nog niet van de kwestie af. De Britse zakenkrant Financial Times meldde zondag nog dat de Amerikaanse federale toezichthouder op de hypotheekmarkt (FHFA) een megaclaim van 6 miljard dollar (circa 4,3 miljard euro) bij de bank wil neerleggen. Ook die zaak draait om het verstrekken van misleidende informatie over hypotheekproducten.

JPMorgan Chase

Branchegenoot JPMorgan Chase betaalt in een vergelijkbare zaak binnenkort mogelijk de grootste boete uit de geschiedenis van Wall Street aan de Amerikaanse overheid.

De bank zou bereid zijn om voor 13 miljard dollar (bijna 9,5 miljard euro) te schikken, zo meldden ingewijden afgelopen weekend. De vermeende deal is nog niet bevestigd.