'Twitter wil belasting ontwijken via Nederland'

Mocht de beursgang van Twitter succesvol zijn, dan wil het via een speciale constructie in Ierland en Nederland zo min mogelijk belasting gaan betalen.

Dat meldt het blog Valleywag.

Twitter maakt zich op voor een beurgsgang, die vermoedelijk half november zal plaatsvinden. Als het eenmaal zo ver is, gaat Twitter mogelijk gebruik maken van de 'Double Irish' en de 'Dutch Sandwich'. Alle voorbereidingen om aan de voorwaarden te voldoen, zouden volgens documenten al getroffen zijn.

Met behulp van die constructies hoeft een bedrijf maar een fractie van de gebruikelijke belasting te betalen over de winst die het buiten de Verenigde Staten maakt.

Overigens maakt Twitter verlies en zouden de belastingontwijkende constructies niet veel nut hebben. Daarnaast overweegt Ierland om de constructie wettelijk gezien onmogelijk te maken. Maar de maas in het belastingstelsel zou pas op zijn vroegst in 2015 gedicht kunnen worden.

Apple en Google

Twitter is niet het eerste bedrijf dat probeert zo min mogelijk belasting te betalen. Onlangs waren zowel Google als Apple nog in het nieuws, omdat beide bedrijven amper belasting betalen over de winst die ze buiten de Verenigde staten maken.

Zo sluiste Google in 2012 nog 8,8 miljard euro weg via Nederland. En het belastingbeleid van Apple werd door de Amerikaanse beurswaakhond SEC onder de loep genomen. Het beleid van Apple werd goedgekeurd, omdat het bedrijf daarmee de wet niet overtreedt.

Bekijk alle cijfers rondom te beursgang van Twitter

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie