Boeing schroeft productie 747 opnieuw terug

De Amerikaanse vliegtuigproducent Boeing schroeft de productie van de 747-8 jumbojet voor de tweede keer dit jaar terug. Er is minder vraag naar het viermotorige toestel.

De productie komt nu op anderhalf vliegtuig per maand. Dat aantal wordt gehandhaafd tot en met 2015, laat het concern weten.

Dat betekent een productiedaling van 14 procent ten opzichte van april. Toen kondigde Boeing aan 1,75 vliegtuigen per maand te willen maken. In vergelijking met begin 2013 gaat het zelfs om een daling van 25 procent.

Boeing kan minder toestellen verkopen, doordat luchtvaartmaatschappijen vaker kiezen voor zuinigere tweemotorige vliegtuigen. Deze toestellen kunnen dezelfde afstanden vliegen als de duurdere viermotorige jets.

Orders

Hoewel Boeing voor dit jaar nog geen nieuwe orders voor de jumbojet heeft gekregen, voert het bedrijf ''actieve'' gesprekken met diverse klanten. Korean Air Lines kwam in juni met Boeing overeen vijf passagierstoestellen van de 747-8 te kopen, maar de bestelling is nog niet afgerond.

Boeing heeft in totaal 107 bestellingen in zijn orderboek staan voor de jumbojet, waarvan er tegen eind september 56 zijn afgeleverd. De resterende 51 vliegtuigen zullen de komende drie jaar van de assemblagelijn rollen.

''We hebben plannen om dat vliegtuig nog voor een lange tijd in productie te houden, zei vice-president Randy Tinseth van Boeing onlangs nog in een interview.

Opleving vrachtmarkt

Het concern kijkt uit naar een opleving van de vrachtmarkt in 2014. Dat zou de interesse in de vrachtversie van de 747-8 kunnen aanwakkeren. Boeing verwacht dat de vraag naar zeer grote vliegtuigen, zoals de 747-8 en de A380 van Airbus, in de komende twintig jaar zal oplopen tot 760 toestellen met een waarde van 280 miljard dollar (ruim 204 miljard euro).

De 747-8 jumbojet is het grootste vliegtuigmodel dat Boeing ooit heeft gemaakt.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie