Rosneft-tak moet miljoenen aan Yukos betalen

Olie- en gasbedrijf Samaraneftegaz, een dochterbedrijf van het Russische Rosneft, moet van een federale Amerikaanse rechtbank 185 miljoen dollar plus rente betalen aan Yukos Capital.

Dat maakt Yukos Capital vrijdag bekend. Dat is een dochterbedrijf van Yukos Oil Company. Het fonds zegt blij te zijn met de uitspraak.

Yukos Capital en de Russische autoriteiten hebben al jaren onenigheid. Rusland verklaarde de oliemaatschappij Yukos in 2006 failliet. Het bedrijf was in handen van de voor fraude veroordeelde Michaïl Chodorkosvki. De veroordeling en de onteigening van het bedrijf waren volgens velen politiek gemotiveerd.

Yukos Capital probeert sindsdien zoveel mogelijk activa van het bedrijf voor de toenmalige aandeelhouders te behouden. Dat kon alleen met activa die buiten het bereik van de Russische curator lagen.

Lening

De zaak waarin nu uitspraak is gedaan, draait om een lening die Yukos Capital in 2004 heeft verschaft aan Samaraneftegaz. De laatste partij weigerde na het faillissement van Yukos de lening terug te betalen.

Het internationale arbitrageinstituut ICC bepaalde dat Samaraneftegaz wel verplicht was om de lening af te betalen, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Maar Russische rechters stelden het Russische bedrijf in het gelijk.

Met de Amerikaanse uitspraak zou de uitspraak van het ICC mogelijk wel uitgevoerd kunnen worden.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie