Google blinkt uit op sterk Wall Street

De brede S&P 500-index in New York sloot vrijdag op een nieuwe recordstand. De graadmeter werd gestuwd door een stralend Google dat de dag met een plus van bijna 14 procent afsloot na sterke kwartaalcijfers.

De stemming werd verder gesteund door opbeurende resultaten van onder meer Morgan Stanley en General Electric.

Beleggers leken ook opgelucht door berichten dat de Federal Reserve voorlopig afziet van het afbouwen van de steun voor de economie.

De Dow-Jonesindex eindigde met een bescheiden plus van 0,2 procent op 15.399,65 punten. De S&P 500 kreeg er 0,7 procent bij en sloot op 1.744,50 punten, de hoogste stand van dit jaar. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 1,3 procent tot 3.914,278 punten.

Google

Google maakte een sprong van ruim 13,8 procent en noteerde voor het eerst boven de 1000 dollar. Het internetbedrijf maakte donderdag bekend in het derde kwartaal een fors hogere winst en omzet te hebben gerealiseerd.

Het bedrijf profiteerde van stijgende inkomsten uit advertenties voor mobiele telefoons en uit promotievideo's. Een groot aantal banken en effectenkantoren verhoogde na de goede resultaten hun koersdoelen voor Google. Deutsche Bank zetten zijn koersdoel maar liefst 26 procent hoger.

General Electric (GE) dikte 3,5 procent aan na publicatie van de kwartaalcijfers. Het industriële conglomeraat heeft de marktomstandigheden vorig kwartaal in de hele wereld zien verbeteren. GE, dat vanwege zijn omvang gezien wordt als barometer voor de economie, ontving in het derde kwartaal 19 procent meer orders dan een jaar eerder.

Morgan Stanley

Ook Morgan Stanley kreeg er 2,6 procent bij na positieve kwartaalcijfers. De bank maakte onder meer bekend dat de omzet met 50 procent was gestegen. Van de bijna 100 bedrijven uit de S&P 500-index die tot nu toe kwartaalresultaten bekend hebben gemaakt, hebben meer dan 60 ondernemingen de verwachtingen van analisten overtroffen, zo blijkt uit berekeningen.

''Een paar bedrijven doen het heel goed, maar zijn zij de regel of de uitzondering'', vroeg een Amerikaanse analist zich vrijdag toch nog af. De economische situatie lijkt voor de Federal Reserve in ieder geval nog niet voldoende gestabiliseerd om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen.

Shutdown

Eind september leek het er nog op dat er in oktober maatregelen in die richting zouden worden genomen. Maar steeds meer economen verwachten dat de Fed op andere gedachten is gebracht door de 'shutdown'. De economie zou in het vierde kwartaal schade hebben ondervonden van de tijdelijke sluiting van de overheid en bovendien zijn hierdoor ook niet alle gegevens over de economie in de afgelopen weken naar buiten gekomen.

De Fed-maatregelen zullen daarom vooralsnog van kracht blijven, zo wordt verwacht. ''Het feest gaat voorlopig nog door'', aldus de analist.

De euro was vrijdag 1,3684 dollar waard, tegen 1,3695 bij het sluiten van de Europese aandelenbeurzen. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 100,83 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent duurder, op 110,05 dollar

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie