General Electric ziet wereldwijde verbetering

Het industrieconcern General Electric (GE) heeft de marktomstandigheden vorig kwartaal in de hele wereld zien verbeteren. 

Dat maakte de fabrikant van onder meer treinen, vliegtuigmotoren, krachtcentrales, windturbines en medische apparatuur vrijdag bekend.

General Electric, dat vanwege zijn omvang gezien wordt als barometer voor de economie, ontving in het derde kwartaal 19 procent meer orders dan een jaar eerder.

Die groei deed zich wereldwijd voor. Vanuit de Verenigde Staten kwam 18 procent meer bestellingen binnen, de orders uit Europa liepen met 17 procent op, terwijl die uit de zogeheten groeimarkten met 22 procent toenamen. Topman Jeff Immelt sprak in een toelichting van een wereldwijde verbetering in het ondernemingsklimaat.

Recordomvang 

Het totale orderboek van GE groeide vorig kwartaal tot de recordomvang van 229 miljard dollar. Dat was 6 miljard dollar meer dan aan het einde van het tweede kwartaal.

De omzet van GE zakte vorig kwartaal met 1 procent, tot 35,7 miljard dollar (26 miljard euro). De opbrengsten waren daarmee 300 miljoen dollar lager dan analisten hadden verwacht. De nettowinst daalde met 9 procent tot 3,2 miljard dollar. De operationele winst was met 0,36 dollar per aandeel wel 1 dollarcent hoger dan analisten gemiddeld voorspelden.

GE profiteerde vorig kwartaal van de toenemende vraag naar vliegtuigmotoren en boorapparatuur. Het bedrijf probeert zich meer te richten op de productie van goederen en wil de rol van zijn financiële tak verkleinen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een beursgang voor het onderdeel dat leningen verstrekt aan consumenten.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie