América Móvil wilde minder bieden op KPN

Het Mexicaanse América Móvil (AMX) was in eerste instantie van plan om een bod op KPN uit te brengen van 2,30 euro per aandeel.

Dat valt op te maken uit het biedingsbericht (pdf) dat vrijdag is gepubliceerd op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

AMX liet op 7 augustus tijdens een gesprek tussen Jos Streppel, de voorzitter van de raad van commissarissen van KPN, en AMX-topman Daniel Hajj, weten 2,30 euro per aandeel te willen bieden.

Twee dagen later werd dat bod opgevoerd naar 2,40 euro per aandeel en werden de plannen, in samenspraak met KPN, publiek gemaakt.

Op de hoogte

KPN stelt in een reactie op de hoogte te zijn geweest van de plannen van AMX. ''Ze hebben ons hun plannen gemeld. De communicatie is gecoördineerd. Van samenspraak over de prijs was geen sprake'', aldus de zegsman. Hij stelde het biedingsbericht ter kennisgeving aan te nemen en ziet het als de interpretatie van AMX over hoe het proces is verlopen.

América Móvil maakte woensdagavond bekend af te zien van de overname van KPN. De bedrijven werden het onder meer niet eens over de prijs die voor het Nederlandse bedrijf moest worden betaald.

Oneens

Het biedingsdocument geeft een gedetailleerd overzicht van de gesprekken die KPN en AMX tussen augustus en begin oktober voerden. Daaruit blijkt dat het bestuur van KPN het niet eens was met de Mexicaanse voorstellen over het toekomstige bestuur van de onderneming en de biedprijs.

Nadat er verschillende voorstellen over het bestuur over en weer waren gedaan, liet KPN op 23 september weten dat er eerst overeenstemming moest worden bereikt over de prijs voordat er verder kon worden gepraat.

Vervolgens vond er alleen op 3 en 4 oktober nog overleg plaats tussen bestuurders van beide bedrijven, in New York. Na 4 oktober spraken de bedrijven niet meer met elkaar.

E-Plus

Uit het document blijkt ook dat América Móvil het plan van KPN om het Duitse E-Plus aan Telefónica te verkopen wel steunde, maar het niet eens was met de prijs die KPN bij de Spanjaarden bedong.

Nadat KPN eind juli zonder overleg met América Móvil de deal met Telefónica had aangekondigd, besloten de Mexicanen hun samenwerkingsovereenkomst met KPN op te zeggen. Dat maakte de weg vrij voor het voorgenomen bod dat begin augustus werd aangekondigd.

In onderlinge gesprekken kreeg América Móvil Telefónica in augustus vervolgens zover om meer te bieden op E-Plus, in ruil voor instemming met de deal. De totale prijs voor E-Plus ging van 8,1 miljard naar 8,55 miljard euro.

Veiligheid

Uit het biedingsbericht valt ook op te maken dat América Móvil voor de afronding van de voorgenomen overname een veiligheidsovereenkomst wilde sluiten met de Nederlandse overheid. 

In het document erkent América Móvil dat het netwerk en de diensten van KPN een essentieel onderdeel vormen van de nationale veiligheid in Nederland.

Het bedrijf sprak daarom met het ministerie van Economische Zaken over een bindende veiligheidsovereenkomst. Die moest garanderen dat alle huidige en eventuele nieuwe maatregelen om het netwerk te beschermen, overeind zouden blijven na een overname.

Profiel KPN | Profiel Carlos Slim | Profiel América Móvil De overname van KPN: wat ging er vooraf

Lees meer over:
Tip de redactie