Nikkei staakt winstreeks

De beurs in Tokio is vrijdag licht lager gesloten.

Beleggers grepen een stijging van de Japanse yen aan om wat winst te nemen na 7 winstdagen op rij.

De Nikkei-index van 225 toonaangevende fondsen eindigde 0,2 procent lager op 14.561,54 punten. De Japanse hoofdindex wist desondanks deze week meer dan 1 procent te winnen.

Op de andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten werden winsten geboekt nadat was gebleken dat de Chinese economie in het derde kwartaal van 2013 met 7,8 procent is gegroeid.

De groei lag in lijn met de gemiddelde verwachting van economen. Naast het groeicijfer werd bekendgemaakt dat de industriële productie vorige maand met 10,2 procent is toegenomen en de detailhandelsverkopen met ruim 13 procent zijn gestegen.

De Hang Seng in Hongkong klom 1 procent en de Kospi in Seoul won 0,6 procent. De All Ordinaries in Sydney kreeg er 0,7 procent bij. In China steeg de Shanghai Composite 0,4 procent.

Lenovo zakte circa 3,4 procent. Het Chinese computerbedrijf overweegt volgens de zakenkrant The Wall Street Journal een bod uit te brengen op de Canadese fabrikant van smartphones BlackBerry, die zichzelf in augustus in de etalage zette.

Tip de redactie