Optimistische beurzen stomen op

De Europese aandelenbeurzen wisten vrijdag na de verliesbeurt van een dag eerder de opmars weer voort te zetten.

De handel trok zich op aan een meevallende groei in China en positieve kwartaalberichten van toonaangevende Amerikaanse bedrijven als General Electric en Morgan Stanley.

In Amsterdam werden de resultaten van kabelbedrijf Ziggo goed ontvangen en de AEX sloot op een recordstand. KPN wist zich niet te herstellen van de verliezen van donderdag.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent hoger op 385,73 punten, de hoogste slotkoers van het jaar. Op 19 september tikte de hoofdgraadmeter van het Damrak met 385,90 punten nog de hoogste tussenstand van 2013 aan. De MidKap steeg met 0,9 procent tot 590,80 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tussen 0,6 en 1,1 procent.

Azië

De Europese markten volgden de koersstijgingen in Azië, waar de Chinese economie in het derde kwartaal van 2013 een groei liet zien van 7,8 procent. In het voorgaande kwartaal groeide de tweede economie van de wereld met 7,5 procent.

Ziggo, dat eerder deze week een overnamevoorstel van Liberty Global afsloeg, kreeg er 2 procent bij en was daarmee koploper in de AEX. De resultaten voldeden volgens analisten van Rabobank aan de verwachtingen. Daarbij trok Ziggo meer nieuwe klanten aan dan verwacht. Ook hield de kabelaar vast aan de verwachtingen voor het hele jaar.

Air France-KLM klom 1,5 procent. Bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac van Air France-KLM weten dat de luchtvaartcombinatie onder bepaalde voorwaarden nog altijd openstaat voor een volledige overname van Alitalia. Chipmachinemaker ASML stond onderaan in de AEX met een min van 1,1 procent.

KPN

KPN wist zich tegen het einde van de handel toch niet te herstellen van de koersval van een dag eerder. Het aandeel klom in de ochtendhandel nog 0,2 procent na een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch, maar sloot uiteindelijk vlak. Donderdag verloor het telecomconcern nog bijna 8 procent nadat het Mexicaanse América Móvil zijn pogingen om het bedrijf over te nemen staakte.

In Wenen zakte Telekom Austria 0,6 procent. Topman Hannes Ametsreiter van het Oostenrijkse telefoniebedrijf liet weten geen vijandig bod van grootaandeelhouder América Móvil te verwachten, nu dat bedrijf de plannen om KPN over te nemen in de ijskast heeft gezet.

De euro was 1,3695 dollar waard, tegen 1,3665 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,2 procent op 100,89 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 109,51 dollar.

Tip de redactie