VEB wil duidelijkheid van Stichting KPN

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil van de Stichting Preferente Aandelen B KPN weten of die zijn beschermingsconstructie rond KPN intact laat, nu een bod van América Móvil op het telecombedrijf van de baan is.

Dat staat in een brief die de beleggersvereniging donderdag aan het stichtingsbestuur heeft gestuurd, en tevens op zijn website heeft gepubliceerd.

De VEB vraagt de stichting verder aan welke voorwaarden moet zijn voldaan voordat zij KPN vraagt de preferente aandelen die zij in bezit heeft, in te trekken. Ook wil de VEB weten elke rol de stichting over een halfjaar voor zichzelf weggelegd ziet, als América Móvil een nieuw bod mag uitbrengen.

De stichting trok eind augustus een beschermingswal op omdat zij meende dat het overnamebod van América Móvil een bedreiging kon zijn voor de zelfstandigheid en continuïteit van KPN. Dankzij de uitgifte van preferente aandelen verwierf zij een stemrecht van bijna 50 procent. Daardoor kon América Móvil geen meerderheid meer halen.

In een toelichting op de brief stelt de VEB dat die 'gifpil' de machtsovername van América Móvil heeft geblokkeerd. Maar volgens de vereniging is het speelveld ingrijpend veranderd nu de Mexicanen hebben besloten hun bod niet door te zetten. "De beschermingsstichting is nu aan zet", aldus de VEB. "Deze zal zo snel mogelijk moeten bepalen of haar tussenkomst wel stand kan houden."

Lees meer over:
KPN
Tip de redactie