Topman Blok sluit overname KPN door América Movil niet uit

Een eventuele overname van KPN door het Mexicaanse América Móvil is nog niet van de baan. Dat heeft KPN-topman Eelco Blok donderdag gezegd. 

Het bedrijf van miljardair Carlos Slim besloot woensdagavond geen bod uit te brengen op KPN, maar de mogelijkheid bestaat 'dat we weer om tafel gaan zitten', aldus Blok.

"América Móvil is nog altijd voor dertig procent aandeelhouder in KPN", aldus de topman.

"We gaan de komende tijd kijken hoe die relatie zich ontwikkelt. Het is moeilijk daar nu iets over te zeggen. Voor nu gaan we eerst door op de ingezette weg."

Intensieve gesprekken

De onderhandelingen met América Móvil zijn niet alleen stukgelopen op de prijs, benadrukte Blok. ,"Het ging om het totaalpakket, dat het bod acceptabel had moeten maken voor alle belanghebbenden."

Daarbij ging het zowel om de aandeelhouders, als de klanten en de medewerkers, zegt Blok. "De combinatie die ze boden was onacceptabel. Het leek erop dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang wilden zitten.''

KPN heeft volgens Blok ''intensieve gesprekken'' met América Móvil gevoerd, waarbij getracht werd toezeggingen te krijgen over zaken als de uitvoering van de ingezette strategie, de werkgelegenheid, pensioenen, de cao en de vestiging van het hoofdkantoor.

De topman wilde niet aangeven welke voorstellen het Mexicaanse bedrijf op dit vlak deed en waar de onderhandelingen precies spaak liepen. Ook op vragen over de door KPN gewenste prijs wilde hij niet ingaan.

Blok is niet van plan zelf op te stappen, gaf hij aan. ''Ik ben zeer gecommitteerd aan KPN. Ik geloof in de koers die we hebben uitgezet. Deze klus wil ik afmaken, daar sta ik voor.''

Beschermingswal

América Móvil wees woensdag in een melding aan de Mexicaanse beursautoriteiten op de beschermingswal die de Stichting Preferente Aandelen B KPN heeft opgeworpen en op de gesprekken die met het Nederlandse bedrijf zijn gevoerd.

Daaruit is volgens América Móvil gebleken dat het onmogelijk zal zijn om meer dan 50 procent van de stemmen bij KPN in handen te krijgen. Daardoor heeft het volgens het bedrijf geen zin om het bod door te zetten.

América Móvil gaf begin augustus aan KPN voor 2,40 euro per aandeel over te willen nemen. Eind augustus besloot de Stichting KPN de mogelijkheid te gebruiken om via de opkoop van preferente aandelen vijftig procent min één aandeel van het stemrecht in KPN te verkrijgen.

Daarmee werd het voor andere partijen onmogelijk om een meerderheid op te bouwen.

Profiel KPN | Profiel Carlos Slim | Profiel América Móvil De overname van KPN: wat ging er vooraf | Beschermingswal is niet voor eeuwig

Lees meer over:
Tip de redactie