Beurzen na deal VS over tot orde van de dag

De aandelenmarkten in Europa deden donderdag een stapje terug na de flinke opmars van de afgelopen dagen. 

Nu de schuldencrisis in de Verenigde Staten voorlopig is bezworen, richtten beleggers hun blik weer op bedrijvennieuws. Op het Damrak ging KPN onderuit nadat het Mexicaanse América Móvil had laten weten zijn voorgenomen bod niet door te zetten.

De leidende AEX-index in Amsterdam eindigde met een verlies van 0,2 procent op 382,51 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen verloor 0,5 procent tot 585,34 punten. De hoofdgraadmeters in Londen steeg 0,1 procent, die in Frankfurt en Parijs gingen tot 0,4 procent lager de handel uit.

''Na het politieke gesteggel in de VS gaan we over tot de orde van de dag'', zei handelaar Cees Smit van Today's Beheer. Volgens hem biedt de gevonden oplossing overigens maar tijdelijk soelaas. ''Begin volgend jaar begint het circus weer opnieuw'', voorspelde hij.

VS

Het politieke getrouwtrek zal volgens Standard & Poor's (S&P) het economisch herstel vertragen. De groei in de VS valt in het vierde kwartaal ten minste 0,6 procent lager uit door de 17 dagen durende gedeeltelijke sluiting van overheidsdiensten, aldus de kredietbeoordelaar.

América Móvil liet woensdagavond weten het voorgenomen bod van 2,40 euro per aandeel op KPN niet door te zetten vanwege de beschermingswal die de Stichting KPN heeft opgeworpen en de gesprekken die met KPN zijn gevoerd. Volgens KPN waren de Mexicanen niet bereid de prijs te verhogen. Het aandeel stond met een verlies van 7,9 procent onderaan de AEX.

Nestlé 

Uit de omzetcijfers van Nestlé bleek dat het voedingsmiddelenconcern net als concurrent Unilever kampt met een lagere groei in opkomende markten en aanhoudende zwakte in Europa. Desondanks steeg het aandeel in Zürich 3,1 procent.

Carrefour won in Parijs 3,1 procent. Het supermarktconcern behaalde in het derde kwartaal meer omzet in thuisland Frankrijk, waar de inkomsten meer dan 2 jaar lang juist daalden. In Londen klom SABMiller 4,2 procent. Het Brits-Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van Grolsch bleek in de eerste helft van zijn boekjaar iets meer bier te hebben verkocht.

De euro was 1,3665 dollar waard, tegen 1,3490 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 100,46 dollar per vat, die van Brentolie met 1,2 procent tot 109,28 dollar per vat.

Tip de redactie