Beurzen optimistisch over schuldenplafond

De Europese beurzen zijn woensdag met winst gesloten. Beleggers gingen aan het eind van een voorzichtige handelssessie mee in het optimisme over een mogelijke oplossing voor de strijd om het Amerikaanse schuldenplafond.

In Amsterdam was het aandeel Ziggo in trek na een door het kabelbedrijf afgewezen overnamebod van Liberty Global.

De Amsterdamse AEX-index eindigde met een winst van 0,4 procent op 383,33 punten. De Midkap steeg 0,1 procent tot exact 588 punten. De graadmeters in Londen en Frankfurt stegen 0,3 en 0,5 procent. De beurs in Parijs leverde 0,3 procent in. Bij het slot van de Europese handel stond de Dow-Jonesindex in New York 1,2 procent in de plus.

Op de laatste dag voordat de Amerikaanse overheid tegen haar schuldenplafond oploopt, leek er schot te zitten in de onderhandelingen over de verhoging ervan. In de Senaat zouden Democraten en Republikeinen dicht bij een akkoord zijn dat ook door het Huis van Afgevaardigden kan worden aangenomen.

Ziggo

Ziggo was de uitblinker in de AEX met een winst van 6,7 procent. Het kabelbedrijf liet in de middaghandel weten een bod van Liberty Global, het Amerikaanse moederbedrijf van branchegenoot UPC, te hebben afgewezen. Eerder op de dag ging de koers al fors omhoog nadat het Duitse Manager Magazin had gemeld dat de grootaandeelhouder Ziggo helemaal zou willen overnemen.

Wolters Kluwer en ING volgden Ziggo aan kop van de AEX, met winsten van ruim 2 procent.

ASML

ASML zakte 3 procent na bekendmaking van de derdekwartaalcijfers en was daarmee de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen. De chipmachinefabrikant ligt op koers om zijn financiële doelstellingen voor dit jaar te halen. Volgens analisten lijkt ASML echter slechts beperkte voortgang te hebben geboekt met zijn nieuwe EUV-technologie.

In Parijs leverde Danone ruim 2 procent in. Het Franse voedingsmiddelenconcern verlaagde zijn doelstellingen voor dit jaar. Dat heeft onder meer te maken met een scherpe daling van de verkoop van melkpoeder in Azië. LVMH verloor 4,3 procent. De Franse producent van luxe goederen zag de omzet in het derde kwartaal licht stijgen. De groei in het belangrijkste segment, de lederwaren, was echter lager dan analisten hadden verwacht.

Euro

De euro was 1,3490 dollar waard, tegen 1,3500 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 102,05 dollar per vat. Brentolie steeg 0,6 procent in prijs, tot 110,58 dollar.

Tip de redactie