ASML handhaaft financiële verwachtingen

Chipmachinefabrikant ASML ligt op koers om zijn financiële doelstellingen voor dit jaar te halen.

De omzet kwam in het derde kwartaal uit op 1,32 miljard euro, tegen 1,19 miljard euro in de voorgaande periode. ASML boekte een nettowinst van 193 miljoen euro, tegen 221 miljoen euro in het tweede kwartaal. Dat maakte het technologiebedrijf woensdag bekend.

Voor het vierde kwartaal voorziet ASML een omzet rond de 1,8 miljard euro. De opbrengsten over heel 2013, inclusief die van de overgenomen lichtbronproducent Cymer, komt daarmee uit rond de 5,2 miljard euro. ASML verwacht dat het omzetniveau dat in de tweede jaarhelft gehaald wordt, zich zal doorzetten in de eerste helft van 2014.

ASML merkt aan de orders van klanten dat de markt voor geheugenchips aan het herstellen is, zei topman Peter Wennink in een toelichting op de cijfers.

Vooral waar het gaat om geheugenchips voor mobiele telefoons is nog altijd sprake van ondercapaciteit in de markt, zei hij. ''De mobiele revolutie gaat nog altijd door'' concludeerde hij. ''Dat betekent dat we meer geheugen nodig hebben en dat is te zien in ons orderboek.''

EUV-technologie

De ontwikkeling van de nieuwste generatie chipmachines, met zogenoemde EUV-technologie, ligt volgens Wennink nog altijd ''op koers''. ASML verwacht dit jaar drie EUV-machines te verschepen. Daarvan zal er volgens het bedrijf één kunnen worden meegeteld in de omzet in het vierde kwartaal.

De netto orderontvangst van ASML in het derde kwartaal bedroeg 1,42 miljard euro. In de orderportefeuille staan nu bestellingen voor 59 machines ter waarde van in totaal 1,84 miljard euro. De ordercijfers zijn exclusief EUV-machines.

Beperkte voortgang

Analisten lijken niet erg onder de indruk obver de voortgang die ASML zegt te maken met zijn EUV-technologie. ASML verwacht de opbrengst van slechts een van de drie af te leveren EUV-machines te kunnen meenemen in de resultaten over het vierde kwartaal. Het bedrijf gaf bovendien aan dat de technologie voorlopig nog niet bijdraagt aan de winst.

''Dit alles toont aan dat ASML moeite heeft om EUV werkend te krijgen en de kosten stijgen nog steeds'', aldus analist Philip Scholte van Rabobank woensdag in een commentaar op de kwartaalcijfers, die een hold-advies en een koersdoel van 60 euro hanteert.

Jos Versteeg van Theodoor Gilissen is positiever gestemd. Vooral de orderinstroom van het technologiebedrijf heeft hem positief verrast, zeker gezien de moeilijke periode die de chipindustrie achter de rug heeft. ''Daaraan zie je dat de cyclus begint aan te trekken'', aldus de marktvorser.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie