Wegener blijft bij Mecom

Mecom kijkt niet langer naar de verkoop van haar bedrijfsonderdelen, zoals de Nederlandse krantenuitgever Wegener.

Dat maakte het Britse mediabedrijf bekend bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Het bedrijf boekte een hogere operationele winst, en verhoogde ook de verwachting voor het hele jaar.

Mecom heeft sinds vorig jaar zomer gewerkt een een strategische heroriëntatie, mede vanwege de moeilijke financiering bij banken.

Gedurende dit jaar werd daarom voor 66 miljoen euro aan bedrijfsonderdelen verkocht. Dat geld is volledig besteed aan de afbetaling van bankleningen. Ook zijn er forse bezuinigingen doorgevoerd.

Verkopen

Het bestuur van Mecom heeft nu geconcludeerd dat verdere verkopen, mede gezien de biedingen die zijn uitgebracht, niet in het belang zijn van de aandeelhouders.

Het bestuur is ervan overtuigd dat Mecom 'waarde kan leveren' uit de overgebleven onderdelen, namelijk de Wegener-kranten zoals Tubantia en het Brabants Dagblad en de Deense activiteiten.

Vanwege het besluit geen bedrijfsonderdelen te verkopen, in combinatie met de 'sterke leiding' in Nederland en Denemarken, stapt de hoogste baas van Mecom, Stephen Davidson, deze maand op. Hij heeft vijf jaar voor Mecom gewerkt. Hij wordt waarschijnlijk niet vervangen.

Herfinanciering

De komende maanden gaat het overgebleven bestuur van Mecom onderhandelen met de banken over herfinanciering. De huidige leningen lopen over een jaar af. Mecom wil de onderhandelingen voor de publicatie van jaarcijfers over 2013 afgerond hebben.

Mecom zag het operationeel resultaat (EBITDA) in het derde kwartaal met 1,3 miljoen euro toenemen ten opzichte van een jaar eerder, tot 20,3 miljoen euro.

De advertentie-inkomsten bleven flink dalen, maar dat werd meer dan gecompenseerd door lagere kosten. Voor heel dit jaar verwacht Mecom nu een EBITDA van tussen de zeventig en tachtig miljoen euro.

Wegener

De advertentie-inkomsten van de overgebleven onderdelen van Wegener namen in het derde kwartaal met achttien procent af. Dat was iets minder dan de 22 procent in het tweede kwartaal, maar dat kwam vooral doordat vorig jaar juli erg zwak was.

Mecom wil bij Wegener driehonderd banen schrappen. Het bedrijf wil in totaal vijftig miljoen euro aan kosten besparen in Nederland. De bonden zijn inmiddels akkoord gegaan met lagere beloningen, schrijft Mecom.

Lees meer over:
Tip de redactie