De aandeelhouders van Alitalia, waaronder Air France-KLM met een belang van 25 procent, hebben unaniem ingestemd met een plan van de luchtvaartmaatschappij om 300 miljoen euro aan nieuw kapitaal op te halen.

Dat maakte het Italiaanse bedrijf dinsdag bekend.

Bestaande aandeelhouders hebben een maand de tijd om te beslissen of ze zelf ook mee willen doen. Air France-KLM twijfelt nog over deelname. Dat hangt vooral af van de bereidheid van Alitalia om maatregelen te treffen die het bedrijf weer financieel gezond kunnen maken.

De kans op een positief besluit is ''fifty-fifty'', meldde persbureau Reuters op gezag van een ingewijde.

Postbedrijf

Het staatspostbedrijf Poste Italiane, dat nu nog geen aandeelhouder is, heeft een investering toegezegd van 75 miljoen euro.

Volgens de Italiaanse minister van Financiën Fabrizio Saccomanni moet de investering echter niet gezien worden als staatssteun. Hij zei dat naar aanleiding van aantijgingen van die strekking door International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van British Airways en Iberia.

De banken Intesa Sanpaolo en UniCredit, die Alitalia ook al steunen met overbruggingskredieten ter waarde van 200 miljoen euro, zijn bereid voor maximaal 100 miljoen euro aan nieuwe aandelen op te kopen.

Als de operatie leidt tot andere eigendomsverhoudingen, kan dat aanleiding zijn tot wisselingen in de raad van bestuur, aldus het bedrijf.

Air France-KLM

Air France-KLM heeft tot dusver ruim 350 miljoen euro in Alitalia gestoken. Zonder verdere investering ziet het zijn belang flink verwateren. Bovendien is Alitalia van strategisch belang omdat het toegang biedt tot de lucratieve zakelijke markt in Italië.

Het luchtvaartconcern zit echter zelf ook financieel in zwaar weer. Het voert momenteel in Frankrijk een ingrijpende reorganisatie door om uit de verliezen te komen en wil bovendien de schuld flink verlagen.

Italië

Ook in Italië bestaat veel weerstand tegen een sterkere Franse invloed op de nationale luchtvaartmaatschappij. De regering vreest dat die ten koste zou gaan van de werkgelegenheid en van het vestigingsklimaat, omdat Air France-KLM veel internationale routes zou willen schrappen.

Topman Massimo Sarmi van Poste Italiane heeft dinsdagmiddag in Parijs een gesprek met zijn collega Alexandre de Juniac van Air France-KLM over de situatie bij Alitalia. Hij wil hem ervan overtuigen dat de de toekomstplannen van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij kans van slagen hebben. Dat meldde de krant Corriere della Sera.