'Boeing sjoemelde met helikopteronderdelen'

Vliegtuigbouwer Boeing heeft de Amerikaanse krijgsmacht jarenlang laten betalen voor nieuwe helikopteronderdelen, terwijl het voornamelijk oude onderdelen hergebruikte. 

Dat meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van een rapport waarop het de hand heeft weten te leggen.

De zaak draait om een contract voor Chinook-helikopters ter waarde van 4,4 miljard dollar, dat in 2008 aan Boeing werd toegekend. Het bedrijf had een schatting gemaakt van het aantal nieuwe onderdelen dat voor het onderhoud aan de machines nodig zou zijn.

Volgens de inspecteur-generaal van het Pentagon heeft Boeing in veel gevallen opgeknapte onderdelen uit afgedankte toestellen gebruikt in plaats van nieuwe. Dat mocht ook, maar het bedrijf bracht ten onrechte wel nieuwe componenten in rekening. De Amerikaanse overheid heeft daardoor ruim 16 miljoen dollar te veel betaald, aldus het rapport.

Vierde keer

Op de totale omzet van Boeing (vorig jaar 83 miljard dollar) is dat bedrag wellicht te verwaarlozen. Het is echter al de vierde keer sinds 2008 dat het bedrijf ervan beticht wordt de eigen overheid financieel te hebben benadeeld.

''Waar het uiteindelijk om gaat is dat Boeing zijn winst heeft vergroot door opgeknapte onderdelen te gebruiken in plaats van nieuwe'', zei een woordvoerster van de inspecteur-generaal van het Pentagon tegen Bloomberg.

Boeing zelf onderschrijft de conclusies van de inspecteur-generaal niet. Het bedrijf meent zich aan alle voorschriften te houden die gelden voor Amerikaanse defensiecontracten, aldus een woordvoerder.

Lees meer over:
Tip de redactie