Hoop heeft overhand op Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen koersten maandag hoger nadat ze aanvankelijk rond de slotstanden van vrijdag waren blijven hangen.

Signalen dat de Democraten en Republikeinen vooruitgang boekten bij de begrotingsonderhandelingen gaven beleggers hoop.

President Barack Obama stelde een vergadering met de leiders van beide kampen uit om ze meer tijd te geven voor het vinden van een oplossing.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 15.301,26 punten. Ook de S&P 500 steeg 0,4 procent en kwam daarmee op 1710,14 punten. De Nasdaq won 0,6 procent tot 3815,27 punten.

Vergadering

Obama zou een uur voor het slot beginnen aan de vergadering met de Senaatsleiders Reid en McConnel, de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden John Boehner en diens Democratische tegenhangster Nancy Pelosi.

Het uitstel moet volgens het Witte Huis gezien worden als een positief teken. De Amerikaanse president zei eerder op de dag dat de patstelling over het schuldenplafond de Amerikaanse economie al beschadigd heeft. De schade zal ''sterk vergroot'' worden als de overheid haar rekeningen niet meer kan betalen, een zogeheten 'default'.

Gesteggel

''Het is bemoedigend voor beleggers dat het politieke gesteggel achter de rug lijkt en dat er serieuze onderhandelingen worden gevoerd'', zei een vermogensbeheerder in New York.

''Het schept de verwachting dat er een redelijke oplossing komt waarmee een default wordt vermeden en waarmee de shutdown wordt opgeheven.''

Uitschieters

De handelsdag kende enkele uitschieters. Whirlpool leverde 6,5 procent in nadat analistenrapporten stelden dat de vraag naar witgoed en andere huishoudelijke apparatuur de afgelopen maanden is afgenomen.

Netflix steeg bijna 8 procent. Het bedrijf is volgens geruchten in gesprek met kabelbedrijven om zijn videodiensten via hun settopboxen aan te bieden aan consumenten.

Kwartaalcijfers

Dinsdag maakt een aantal grote concerns zijn kwartaalcijfers bekend. Citigroup, Coca-Cola en Johnson & Johnson doen dat voor de handelsaanvang op Wall Street. Yahoo en Intel doen dat na het slot.

De euro was 1,3564 dollar waard, tegen 1,3579 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 102,20 dollar per vat, terwijl de prijs van Brentolie 0,4 procent daalde tot 110,89 dollar per vat.

Tip de redactie