Beurzen rekenen op schuldenakkoord VS

Op de Europese beurzen heerste dinsdag een optimistische stemming. 

Beleggers hopen dat er in Washington spoedig een voorlopig akkoord wordt bereikt over de Amerikaanse overheidsfinanciën. 

Uitspraken van verscheidene Democraten en Republikeinen wezen op de mogelijkheid dat er dinsdag of woensdag al een doorbraak zou kunnen komen. Een positief Duits vertrouwenscijfer gaf de handel een extra duwtje in de rug.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,5 procent hoger op 381,95 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 587,43 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,9 procent.

"Het gaat lekker op de markt. Iedereen gaat ervan uit dat het toch wel goed komt in de VS'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

In Washington leek dinsdag steeds meer beweging te komen om de politieke onenigheid rond de verhoging van het schuldenplafond op te lossen. Zekerheid over een doorbraak was er echter niet.

In Duitsland bleek dat het vertrouwen van beleggers en analisten in de eigen economie in oktober voor de derde achtereenvolgende maand is gestegen. De vertrouwensindex van het onderzoeksinstituut ZEW steeg deze maand van 49,6 naar 52,8.

Rio Tinto

In Londen klom mijnbouwer Rio Tinto met 4,3 procent. De ijzerertsproductie van het bedrijf heeft vorig kwartaal mede dankzij een sterke vraag uit China een recordomvang bereikt.

In Amsterdam profiteerden de staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam van het goede nieuws van Rio Tinto. ArcelorMittal voerde met een winst van 4,3 procent de stijgers aan in de AEX, terwijl Aperam aan kop ging in de MidKap met een plus van 8,6 procent.

KPN

KPN sloot in de AEX 2,4 procent hoger op 2,42 euro. Eerder op de dag piekte het aandeel op 2,50 euro. De koers oversteeg daarmee het voorgenomen bod van América Móvil, van 2,40 euro per aandeel. Analisten zagen niet direct een aanleiding voor de stijging. KPN en América Móvil voeren nog steeds gesprekken over de mogelijke overname.

Het Britse mediaconcern Mecom klom 42 procent. Het moederbedrijf van uitgever Wegener kwam met sterke derdekwartaalcijfers en verhoogde ook de verwachting voor het gehele boekjaar. Mecom kondigde verder het vertrek aan van topman Stephen Davidson en liet weten dat Wegener en andere bedrijfsonderdelen niet langer te koop staan.

Burberry

Het Britse modehuis Burberry verloor 7,6 procent na aankondiging dat bestuursvoorzitter Angela Ahrendts overstapt naar iPhone-maker Apple. BMW steeg in Frankfurt ruim 2,9 procent. De Duitse automaker overweegt de productie van de i3 elektrische auto op te voeren vanwege een sterker dan verwachte vraag naar het model.

De euro was 1,3500 dollar waard, tegen 1,3579 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 101,90 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper, op 110,25 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie